Goana dupa cel mai mic pret de achizitie, determina de multe ori comerciantii sa cumpere marfa din import, pe care apoi sa o revanda ca „produs romanesc”.
In cel mai bun caz acest produs este amestecat cu cateva fructe gustoase, pentru a crea o anumita neuniformitate, astfel clientul care gusta sa ajunga sa creada ca toate fructele sunt asemanatoare celor cateva asezate deasupra.
De ce se intimpla acest lucru? Pentru ca in momentul in care fermierul roman, culege primele roade ale muncii sale, dupa un sezon de iarna, dupa multe cheltuieli cu: folia solarului, tratamentele, fertilizarea, recoltarea etc. doreste si este obligat sa ceara un pret mai bun pentru marfa sa. Simultan se intampla ca vecinii nostri, turci, greci datorita climei, sa fie la finalul productiei, atunci cand pretul marfii lor scade. Tocmai de aceea comerciantul roman are o alegere grea de facut: sa cumpere capsuni romanesti cu 20 ron de la producatori din Romania si sa incerce sa le vanda cu 30 ron daca are noroc sau sa cumpere capsuni grecesti/turcesti cu 7-8 ron si sa le vanda cu 15-20 ron fara prea mari riscuri, decat acela de a insela clientul final.
Aceasta dilema apare de la micii negustori -vanzatori de la taraba pana la marii comercianti care ambaleaza in cutii inscriptionate „ Produs in Romania” marfa mai ieftina din import. Degeaba sunt controale peste controale, marfa se substituie nestingherita uneori direct dupa intrarea in tara.
Ca sa eviti aceasta practica, tu ca si client final, care consuma aceste produse, poti sa cumperi direct de la producatorul roman.
Dar cum stii ca este producator si nu este tot un comerciant avid dupa profit? Daca ai timp, cel mai bine ar fi sa mergi in ferma, sa il cunosti si sa stabilesti o relatie de incredere cu el. Fermierul care isi ingrijeste culturile nu are timp sa stea la piata sau la magazin sa se ocupe si de vanzarea marfii sale. Daca nu dispui de acest timp, dar vrei sa mananci fructe romanesti, poti sa cumperi fructele, de la o asociatie de producatori care avand un lant scurt (Ferma de langa tine) iti poate trimite fructele pentru a le consuma imediat dupa recoltare.
Leave a comment