Capsuni

Capsuni dulci si delicioase

Dintre toate efectele pozitive asupra sanatatii, beneficiile capsunilor asupra sistemului cardiovascular, a fost unul din cele mai analizate subiecte. Continutul remarcabil de antioxidanti si de nutrienti cu rol anti-inflamator al capsunilor are rolul de a proteja inima si reduce stresul oxidativ, impiedicand distrugerea vaselor de sange din organism.

Un beneficiu recent demonstrat al capsunilor, care urmeaza sa fie analizat in continuare, se refera la mentinerea in limite normale a nivelului de zahar din sange. Mai multe sudii au descoperit ca, consumul regulat de capsuni este asociat cu un risc scazut de aparitie a diabetului zaharat de tip 2.

Inflamatia cronica si excesiva, stresul oxidativ si lipsa de antioxidanti sunt, de cele mai multe ori, factorii principali care stau la baza dezvoltarii cancerului. Capsunile au o serie de proprietati gratie carora se diminueaza riscul aparitiei cancerului. Beneficiile anticancer au fost demonstrate cel mai bine in cazul cancerului de san, colon, esofag.

In ultima perioada sunt analizate tot mai des efectele antiimbatranire ale capsunilor. S-a demonstrat deja ca aceste fructe imbunatatesc functia cognitiva si functia motorie (optimizeaza echilibrul si coordonarea miscarilor). Specialistii atribuie aceste proprietanti fitonutrientilor din capsuni care reduc numarul moleculelor pro-inflamatorii.

parfumate si delicioase
calorii putine
cultivare sustenabila

Soiurile noastre de capsuni

In prezent cultivam si va putem oferi soiurile: Amandine, Malga, Albion, Gorella si Daroyal.

Albion- soi de căpşuni adaptat la condiţiile climatice din Romania, remontant timpuriu. Fructele sunt de dimensiuni mari, foarte mari (media 30 gr.), cu formă lungă conică, consistența este bună, culoarea exterioară este un roşu strălucitor cu o pulpă de culoare deschisă. Are excelente caracteristici organoleptice, cu o bună perioadă de păstrare. Fiind un soi remontant Albion produce fructe începând din luna mai până în octombrie la venirea înghețului.

Malga-soi remontant, caracterizat printr-un randament ridicat și calitati vizuale deosebite asemănătoare cu cele ale noilor generații de capsuni californiene.Fructele au o formă conică, de culoare roșu-portocaliu strălucitor, cu randament foarte ridicat și caracteristici organoleptice excelente.

Amandine-soi remontant, fructul este frumos, in forma de inima si foarte lucios, gust dulce cu aroma placuta, pulpa rosie, gustoasa si ferma, marime medie spre mare, se pastreaza foarte bine si nu isi pierde calitatile chiar in perioade calde.

Gorella-este un soi viguros, cu inflorescenţele mai mici sau egale cu tufa, cu fructul mare, conic alungit şi rotunjit la vârf, de culoare roşu-viu, lucios, cu pulpa intens colorată, consistentă, gust plăcut, apreciat pentru masă sau industrializare, cu maturare mijlocie.

Daroyal-este un soi excelent de căpșuni din clasa A+, apreciat în mod special pentru producția de fructe mari și delicioase, de culoare roșu aprins. Este o varietate uniferă, ce se încadrează în categoria de producție timpurie.

Informatii nutritionale

Căpşunile sunt primele fructe care apar primăvara şi sunt foarte căutate, atât pentru consumul în stare proaspătă cât şi pentru prelucrare la nivel familial sau industrial. Fructele în stare proaspătă conţin: 4,5-9,5% zaharuri, 0,72-1,91% acizi organici, 0,10-0,51% proteine, 0,94-1,74% săruri minerale, vitamina C 42-106 mg%, vitaminele A, B1, B2, PP, acid pantotenic etc.

In dreapta puteti vedea cat la suta din necesarul zilnic de vitamine, este acoperit de o portie de 100 g. capsuni

Vitamina K 2%
Vitamina C 65%
B-Complex Vitamine 18%
Vitamina E 2%
Vitamina A, Colina 2%