Murele dulci si suculente sunt delicatese de vara ce cresc mai ales in zonele nordice. Ca si zmeura, ele cresc pe arbusti cu spini. Apartin Familiei: Rosaceae; Genul: Rubus; Denumirea stiintifica: Rubus fruticosus. Planta este originara din Europa, iar acum este cultivata pe scara larga in America de Nord, in special in Statele Unite ale Americii, in Siberia si in Europa. Acesti arbusti sunt inruditi cu zmeurul, afinul, merisorul si coacazul. Murele reprezinta un adaos sanatos la orice dieta, contin de asemenea nutrienti esentiali si antioxidanti.
Beneficiile consumului de mure sunt urmatoarele:
- Vitamina C
Murele contin un nivel ridicat de vitamina C. O portie de 100 grame (g) contine 35% din necesarul recomandat zilnic pentru o persoana. Vitamina C este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este necesar să luăm doza zilnică prin consumul de alimente care o conțin. Vitamina C joacă un rol important în buna funcționare a funcțiilor biologice, precum producția de colagen, L-carnitină, dar și alți neurotransmițători. De asemenea, susține metabolizarea proteinelor și are proprietăți antioxidante, fiind de ajutor în protejarea celulelor împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Acumularea de radicali liberi poate duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului și artritei. Colagenul, care este produs de vitamina C, este la rândul său componenta principală din numeroase țesuturi, precum tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. În plus, aproximativ 2% din țesutul muscular conține colagen.
Mai mult, vitamina C este necesară și pentru a sintetiza neurohormoni precum adrenalina, noradrenalina și dopamina. Deficiența de vitamina C poate să apară și atunci când există dezechilibre hormonale, întrucât aceasta protejează și stimulează glanda hipofiză.
Cantități ridicate de vitamina C se regăsesc și la nivelul ochilor, glandelor suprarenale, creier, leucocite, tiroidă, ficat sau splină.
- Sursa de fibre
O portie de 100 grame de mure contine 14% din necesarul recomandat zilnic. Fibra este un carbohidrat complex si benefic. Ceea ce face fibra diferită de alți carbohidrați, este că nu poate fi complet descompusă de corpul tău. Aceasta oferă o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.
Fibrele pot juca un rol în menținerea unei greutăți sănătoase. Deoarece fibrele nu sunt complet descompuse, aceasta limitează energia pe care corpul o poate consuma din acest tip de carbohidrați. De asemenea, fibra poate juca un rol în menținerea greutății, ajutându-vă să vă simțiți bine mai mult timp.
Fibra insolubilă este formată din molecule precum celuloza și chitina. O puteți găsi în cereale, fructe și legume. Fibra insolubilă, după cum sugerează și numele, nu este absorbită de organism. Asta nu înseamnă că nu ajută. Trece prin tractul digestiv, unde joacă un rol în sănătatea digestivă prin hrănirea bacteriilor intestinale.
Fibra solubilă se poate lega cu colesterolului pentru a sprijini sănătatea inimii. Se găsește în coaja fructelor, fulgii de ovăz și inulina.
Murele contin atat fibre solubile cat si insolubile.
3. Murele sunt bogate in antioxidanti, precum antocianii.
Antioxidantii reprezinta o grupa de compusi care pot contribui la sustinerea integritatii celulelor, in fata radicalilor liberi, molecule instabile pe care organismul nostru inevitabil le produce. Antioxidantii sunt, astfel, esentiali pentru buna functionare a organismului. Miliardele de celule din corpul uman sunt constant amenintate de compusii chimici cunoscuti sub numele de radicali liberi. Atunci cand aceste molecule se acumuleaza la nivelul organismului, ele sunt capabile sa deterioreze celulele si materialul genetic, ceea ce poate duce la diviziune celulara anormala, boli cardiovasculare sau imbatranire prematura. Organismul uman detine antioxidantii proprii, insa acestia pot ajunge in corp si prin mancare, in special prin fructe si legume si suplimente alimentare.
Antioxidantii pot fi de ajutor in echilibrarea anumitor manifestari si contribuie la mentinerea unei stari de sanatate cat mai buna.
4. Vitamina K
Murele contin de asemenea vitamina K, aceasta contribuie la transportarea calciului in sange si mentine, totodata, un nivel optim de coagulare sanguina.
Mentine sanatatea osoasa
Mai multe studii sugereaza ca exista o legatura intre deficitul de vitamina K si instalarea osteoporozei. Asadar, aceasta vitamina contribuie la mentinerea sanatatii osoase, sporind densitatea oaselor si reducand riscul de fracturi. Este nevoie, insa, de studii suplimentare in acest sens.
Poate imbunatati functiile cognitive
Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Montreal a dovedit ca exista o asociere intre un nivel ridicat de vitamina K in sange si imbunatatirea memoriei la persoanele varstnice.
Contribuie la mentinerea sanatatii inimii
Vitamina K poate reduce tensiunea arteriala, impiedicand acumularea de minerale in artere. Depunerea mineralelor pe artere este frecventa in randul persoanelor varstnice.
5. Vitamina A
Murele contin de asemenea vitamina K, O cantitatea suficienta de vitamina A asigura buna functionare a intregului organism. Este necesara pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculara si nocturna – si sprijina sanatatea pielii, a unghiilor si a dintilor.
Vitamina A are efect antioxidant, tine nivelul colesterolului sub control, si ne ajuta sa stocam grasimi. Protejeaza in acelasi timp mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijina sistemul imunitar si ne ajuta sa ne vindecam mai rapid in cazul unor infectii sau inflamatii.
Tocmai de aceea, medicii o prescriu in cazurile de rujeola, pentru o recuperare mai rapida si reducerea riscului unor complicatii.
Astfel, printre beneficiile si functiile vitaminei A amintim:
Efect antioxidant puternic;
● Ne ajuta sa asimilam calciul;
● Sprijina vederea, mai ales vederea nocturna;
● Are grija de sanatatea unghiilor si a dermului;
● Sprijina formarea globulelor albe;
● Ajuta la formarea anticorpilor si sprijina sistemul imunitar;
● Sprijina sistemul digestiv;
● Sprijina sistemul reproducator;
● Ne ajuta sa distingem corect culorile.
Leave a comment