Nimic nu se compara cu aparitia primelor capsune coapte primavara pregatite sa ajunga la tine in farfurie. Vremea inca nu este destul de calda ceea ce inseamna ca ele inca sunt verzi, dar chiar si asa, bucatarii utilizeaza capsune verzi, proaspete sau murate, in multe preparate – de la salate pana la diverse prajituri si tarte. Daca totusi preferi fructele, coapte si dulci – faci parte sigur din majoritate. Oricum le-ai prefera, sunt cateva informatii pe care sigur nu le cunostea, atunci cand vine vorba de fructele tale preferate:Capsunele sunt singurele fructe care prezinta semintele la suprafata lor. Capsuna este „impodobita” cu aproximativ 200 de seminte.
- Capsunele, fragutele nu fac parte din categoria fructelor de padure-arbusti fructiferi-precum zmeura, murul, afinele. Acestea prezinta semintele la interior, fiecare samanta a capsunului reprezentand de fapt un fruct separat numit achena.
- Capsunele sunt membre ale familei Rosaceae- daca ajungi sa mirosi o planta inflorita, vei vedea ca miroase la fel de dulce precum ii este gustul.
- Planta de capsun este perena- ceea ce inseamna ca daca vei planta acum un stolon de capsun, va inflori an de an, nu va avea fructe imediat dar odata ce va fructifica, va continua sa faca asta pentru aproximativ 5 ani.
- Americanii consuma in medie 2 kg de capsuni pe an, aproape 3 kg daca luam in calcul si fructele congelate. Intr-un studiu aproape jumatate din copiii intrebati au ales capsunele ca fructele lor preferate.
- In Belgia se gaseste un muzeu dedicat capsunelor- La Musee de la Fraise, unde se pot achizitiona de la dulceata de capsuni pana la bere de capsune- o multitudine de produse asemanatoare.
- Amerindienii consumau capsune inainte de sosirea europenilor. Le consumau proaspete sau coapte in paine de porumb.
- Romanii antici credeau ca fructele de capsun au puteri medicinale, le utilizau pentru tratarea depresiei, febrei, pietrelor la rinichi si durerilor in gat.
- In Franta, unde sunt considerate afrodisiace, capsunele sunt servite tinerilor casatoriti la micul dejun din ziua nuntii sub forma de supa crema de capsune.
- Capsunele, se crede, ajuta la reducerea riscului bolilor de inima si aparitiei cancerului. Contin calorii putine, bogate in vitaminele C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu si aminoacizi.
- Capsunele contin un nivel ridicat de nitrati naturali care joacă un număr de roluri benefice în organism, incluzând creșterea fluxului de sânge în creier, scăderea tensiunii arteriale și limitarea formării cheagurilor de sânge. Cei care mananca capsune inainte de a face sport au o rezistenta sporita si ard mai multe calorii.
- California produce 80% din capsunele din America. Culturi de capsuni se gasesc in fiecare stat din SUA si in fiecare provincie din Canada.
- Pentru refrigerarea capsunelor, spaliti-le si taiati-le codita imediat. Daca doriti sa le mai pastrati in frigider, pastrati-le cu codite si spalati-le doar inaintea consumului. Spalatul duce la alterarea mai rapida a fructului.
- Capsunele pot fi murate, mai ales cand sunte verzi si necoapte. Daca sunt mult prea coapte se pot utiliza la dulceturi.
Leave a comment